Horze Guide

Hvilke gjord passer best til min hest?


Det finnes i hovedsak to typer gjorder: Lange gjorder og korte gjorder. Hvilken gjord du bør velge avhenger lengden på stroppene på salen. De fleste sprangsaler og kombisaler har korte stropper, hvor du derfor vil trenge en lang gjord. Unntak: Kombisaler mot dressur. Dressursaler har lange salkapper og lange stropper til å feste gjorden i. Da må du bruke en kort gjord, også kalt dressurgjord. Dressursaler har lange salkapper og lange stropper til å feste gjorden i. Da må du bruke en kort gjord, også kalt dressurgjord.

Standard salgjord

I denne kategorien finner vi rette salgjorder. Disse er i utgangspunktet godt egnet for hester som ikke er veldig sensitive i gjordleiet, eller har problemer med for eksempel gjordspreng.

Anatomisk utformet gjord

På disse gjordene er det små utskjæringer i området rundt albuen, slik at hesten får optimal bevegelsesfrihet til frambeina. Den kan også være litt bredere på midten, noe som er med på å spre trykket til hele lengden av gjorden.

Gjord med spesielle funksjoner

Denne kategorien finner man blant annet gjorder med broddeplater, som brukes i sprang og feltritt. Disse hestene kan få sår på magen fra broddene på frambeina når de hopper. En annen detalj på disse gjordene er et ekstra feste på midten av platen, til å feste hjelpetøyler og forstykke. Disse festene kan også tas av.

Nylongjorder

Nylon er et meget solid og holdbart materiale som også er lett å vedlikeholde. Det er imidlertid ikke så godt egnet for sensitive hester, ettersom gjorden kan gnage og gi sår under hestens mage når den svetter.

Neoprengjord

Neopren er et svært mykt og fleksibelt materiale som egner seg godt for sensitive hester. Selv når hesten svetter holder den seg myk og glatt. Den er også enkel å holde ren.

Lærgjord

Lær er et naturprodukt som krever mye vedlikehold. Det bør rengjøres daglig, og ekstra grundig med noen ukers mellomrom. Man bør bruke salsåpe og fett for å gi læret en god holdbarhet. Lær er imidlertid helt unikt når det kommer til komfort, holdbarhet og sensitive hester.

Gjord med saueskinn

Dette brukes spesielt på sensitive hester. Både når det gjelder trykk og friksjon kan saueskinn gjøre problemene mindre. Man kan få saueskinn både som en beskytter du trer rundt gjorden eller direkte festet på gjorden. Fordelen med en beskytter er at den kan vaskes separat. Fordelen med en som er festet direkte på gjorden er at den ikke kan skli rundt, og dermed minimeres risikoen for hudirritasjoner.