Glidetøyler

Glidetøyler

5 artikler
Horze innspenningstøyler i lær med gummiringer
RRP -20%

Horze innspenningstøyler i lær med gummiringer

479,00 kr
RRP: 599,00 kr
(8)
Horze doble glidetømmer til longering
RRP -10%

Horze doble glidetømmer til longering

429,00 kr
RRP: 479,00 kr
(10)
Horze gogue hjelpetøyler
RRP -13%

Horze gogue hjelpetøyler

479,00 kr
RRP: 549,00 kr
(4)
Kavalkade glidetøyler

Kavalkade glidetøyler

599,00 kr
Leveringsklar
F.R.A. Wendy B kapsun, bitless bridle, lærtøyler med klips F.R.A. Wendy B kapsun, bitless bridle, lærtøyler med klips

F.R.A. Wendy B kapsun, bitless bridle, lærtøyler med klips

3.790,00 kr
Kjøp Glidetøyler Fra horze.no

På horze.no kan du handle komfortabelt og få din bestilling etter et par dagers leveringstid.

"

Glidetøyler og triangeltøyler

Navnet hjelpetøyler henviser allerede til funksjonen de har. Det finnes flere ulike typer tøyler innen denne kategorien. Du har blant annet innspenningstøyler som festes i gjorden, gjennom bittet og tilbake i salen. Disse vil direkte oversatt fra engelsk kalles triangeltøyler. Hvis denne er festet korrekt vil det gi hesten mulighet til en jevn tilbakemelding til rytteren. Disse tøylene gjør at hesten kan balansere seg selv bedre, selv med en nybegynner på ryggen, og rytteren har større mulighet for å konsentrere seg om sitsen og hjelperne. Glidetøyler er en annen type innspenning som ikke egner seg i hendene på en uerfaren rytter. De blir mest brukt for å korrigere, da de fører hesten inn i en gitt posisjon med hode og hals.

Triangeltøyler til ponnier og hester

Enten du ser etter triangeltøyler til varmblods ridehest, til shetlandsponnier eller fullblodser vil konstruksjonen av denne typen tøyler være identisk. Til varmblodshester vil en triangeltøyle være omtrent 2,5 meter lang. Alle tre endene (både den som festes mellom frambeina, og de to som festes i siden på salen) vil ha justerbare løkker. For kjappere håndtering kommer det triangeltøyler med klipskroker. Innspenningstøyler som dette festes mellom frambeina i enten salgjorden eller en longeringsgjorden, mens den delte enden går fra innsiden til utsiden gjennom bittringene og tilbake til gjorden. På denne måten lager tøylene et slags triangel, og derav navnet.

Triangeltøyler i cob og full skiller seg kun fra hverandre med tanke på lengden. Disse tøylene kommer i ulke materialer, men vår erfaring er at disse innspenningstøylene er mest populære i lær. Det er også populært med triangeltøyler i webmateriale, og disse er vanligvis litt billigere enn tøylene laget av ekte lær.

Korrekt tilpassing av triangeltøyler

Hvis du vil tilpasse triangeltøylene korrekt bør du være sikker på at de går omtrent i samme høyde som hestens nesebein. Den korrekte lengden på triangeltøylene kan vurderes ut ifra framsiden av hestens neserygg, som bør være lett foran vertikalen. Den direkte effekten til triangeltøyler forhindrer hestens laterale bøyning, samtidig som den oppfordrer en frem-og-ned-bevegelse. Korrekt bruk er en grunnleggende nødvendighet for å ri med triangeltøyler, ettersom dette er den eneste måten å forhindre hesten fra å gå på framparten. Det samme gjelder om du bruker triangeltøyler til longering.

Triangeltøyler, ja eller nei?

Målet med all hestetrening er å kommunisere med hesten uten hjelpetøyler, og å påvirke den på en mild og skånsom måte. En hjelpetøyle er derfor ikke ment til permanent bruk. En riktig brukt triangeltøyle gir imidlertid en trygg ramme til hesten å støtte seg til, samtidig som den får tilstrekkelig bevegelsesfrihet i nakke og hals. Brukt i erfarne hender kan det være et utmerket hjelpemiddel i grunnleggende trening.

Glidetøyler, en korreksjonstøyle

Glidetøyler er en hjelpetøyle, men i motsetning til triangeltøylene, innspenningstøylene og martingaler er dette en korreksjonstøyle. For noen er dette et uerstattelig hjelpemiddel, mens andre ønsker at glidetøyler skal forbys. Glidetøyler er omtrent 2,5 meter lange og legges over hestens manke som vanlige tøyler. De trekkes gjennom bittringene og festes i salgjorden med en løkke eller karabinkrok. De klassiske glidetøylene i lær er vanligvis svarte for å passe med de vanlige tøylene. Det finnes også billigere varianter.

Korrekt bruk av glidetøyler

Glidetøylene festes vanlig vis i salgjorden. Derifra går de mellom frambeina og opp til bittringene. Tøylene trekkes gjennom bittringene fra innsiden til utsiden og strekkes opp til rytterens hånd. Rytterens hånd er derfor ansvarlig for kraften som påføres hestens munn gjennom disse tøylene. Når glidetøylene blir brukt vil de trekke hestens nese inn mot brystet. Effekten av glidetøylene er da sammenlignbar med effekten til en talje. Kraften som påføres vil dobles i hestens munn, noe som kan føre til smerte og skade. Derfor skal glidetøyler aldri brukes av uerfarne hender, og en kombinasjon av glidetøyler med hevstangbitt, kandarbitt og pelhambitt skal absolutt ikke forekomme.

Å holde tøylene korrekt

For å unngå at man tvinger hesten inn i en form hvor den blir begrenset skal hovedvekten i tøylen alltid ligge på den vanlige tøylen. Ideelt sett skal du holde glidetøylene slik at de har en lett svikt. For at glidetøylene enkelt skal gli gjennom hendene kommer de normalt uten stoppere.

Bruken av glidetøyler

Glidetøyler har absolutt ingen ting å gjøre sammen med nybegynnere og unghester. Du bør også unngå bruk av glidetøyler i feltritt og når du rir på ujevnt underlag, da dette kan øke risikoen for skader. Glidetøyler i sprang er forbudt. Det er heller ikke anbefalt å bruke glidetøyler til longering, da de ikke kan festes til salgjorden eller longeringsgjorden på en trygg måte. De korrigerende tøylene skal derfor være i hendene til en erfaren og sensitiv rytter. Hesten bør også være trent til det nivået hvor selvbæring og samling er mulig. Glidetøylen kan hjelpe med å forhindre hesten oppover i kontrollerte former, men skal aldri brukes for å dra nesen nedover og innover.

Hos Horze finner du et bredt utvalg av triangeltøyler og glidetøyler, men også gouges til hest og andre hjelpetøyler og innspenningstøyler. Sjekk ut de store merkene som Karlslund og Kavalkade.

"