Mellomsesong SALG
Sporer

Sporer

Vi har et bredt utvalg av sporer som passer alle behov og grener. Velg mellom runde sporer, taggede sporer, dressursporer og mer. Passende sporereimer er tilgjengelig i både lær og nylonweb. Stropper bør erstattes jevnlig både for sikkerhetsgrunner, og for helhetsinntrykket.
79 artikler

Kjøp Sporer på horze.no

Hos horze.no kan du handle online og motta produktet ditt etter bare noen få dagers leveringstid.

Bestil enkelt på nett og nyt disse fordelene:

🚚

Gratis frakt fra 990 kr

💳

Mange betalingsmetoder & kjøp på konto

📞

Gratis kundeservice & chat

Sporer er et godt hjelpemiddel i mange ridegrener

Sporer fra Horze kommer i både enkle, klassiske, flate og runde, eller mer skarpe typer med tagger. Noen sporer fra Horze har krystalldetaljer for ekstra glans. Velg den typen spore som passer for hestens behov, og vær alltid forsiktig når du rir med sporer. Mild oppmuntring og en lett forsterkning av benhjelpene er intensjonen med riktig sporebruk. Bruk aldri sporer for å skade en hest. Sørg for å sjekke regelverket dersom du tenker å bruke sporer på stevner da det er ulike regler for hvilke typer som er tillatt. Horze sine sporer er utformet i rustfritt stål av høy kvalitet, og de har dermed høy holdbarhet og flott glans med en rustfri overflate.

Erstatt sporereimene ofte

Erstatt sporereimene dine ofte for å bevare sikkerheten og for å vedlikeholde et godt utseende. Tilfør et snev av glitter med sporereimer med krystalldetaljer, eller en trendy logo. For et mer tradisjonelt utseende i en formell situasjon vil sporereimer i klassisk, svart lær ta seg best ut. Sporereimer i nylon er perfekt til daglig bruk, da reimen lett kan justeres for komfort og posisjonering. Horze sine sporereimer er rimelige og kommer i flere ulike stiler for å passe til resten av antrekket ditt.

Sporer brukes for å gi hesten spesifikke signaler. De har en mer konkret effekt enn sjenklene. Bruk av sporer må imidlertid øves på, ellers kan hesten bli skadet. Forutsetningen for bruk av sporer bør være at rytteren er trygg og har god stabilitet i salen. Dette pleier ikke å være tilfelle med nybegynnere, så nybegynnere bør unngå å ri med sporer. Et unntak kan være når rytteren er veldig høy i forhold til hesten. Da kan de være nødvendige for å hindre at benet til rytteren stadig trekkes opp. I dette tilfellet bør det benyttes svanehalssporer. De får navnet sitt fra den svanehals-lignende oppadgående bøyningen av enden. Dette gjør det mulig å gi sjenkler til en relativt liten hest uten å trekke opp hælen og beinet.

Sporer festes på baksiden av ridestøvlene. I prinsippet er det tre måter å gjøre dette på. Sporer kan festes til ridestøvelen ved hjelp av en stropp som går under hælen og rundt vristen. Dette er den vanligste typen som brukes i dag. For clip-on sporer trenger du passende støvler. Hælen på støvelen skal være tilpasset for dette. Den tredje varianten er spennesporene, som er godt festet til støvelen. Sporer med stropper har den store fordelen at de er raske og enkle å ta på, og passer nesten alle ridestøvler og ridesko. De tas kun på før ridning og tas av igjen rett etter ridning. Dette reduserer også risikoen for skader for hest og rytter.

Svaret på dette spørsmålet avhenger av om du er dressur-, sprang-, western- eller fritidsrytter. Western-ryttere bruker generelt hjulsporer. De er lange og har et roterende hjul i enden. Du finner også hjulsporer blant dressurrytter, men mest vanlig der er rette sporer som er skråstilt eller avrundet på enden. Hvis enden av piggen er en ball, er de runde endesporer. Hvis enden av piggen har en hammerform, kalles de hammersporer.

Sprangryttere kan også bruke slike sporer. En fritidsrytter skal i utgangspunktet ikke ha bruk for sporer. Når du begynner å ri med sporer bør du velge sporer som er så milde som mulig. Dette er alle typer hvor selve piggen har en avrundet, butt ende.

Mange tror at man kan få en hest til å gå fortere ved å bruke sporer, men dette stemmer ikke. Sporer brukes til målrettet hjelpegivning av sjenklene. Dette trengs hovedsakelig i dressur og westernridning. Mange bruker de ulike typene sporer for å oppfordre hester som ikke er særlig villige til å bevege seg, men dette er ikke den opprinnelige hensikten med dette hjelpemiddelet. En spore skal forfine sjenkelhjelpen og skal gis forsiktig, med en kort impuls rett bak gjorden.

Sporer skal under ingen omstendighet bankes konstant mot hestens mage. Dette vil ikke bare gjøre hesten sjenkeldød, men også forårsake skader på den sensitive huden på magen. Godt trente dressurhester vil på sikt bringes til en større samling med riktig bruk av sporer. Rotasjonen av foten er vanligvis tilstrekkelig nok for dette. For små hester og ryttere med lengre ben er det anbefalt å bruke svanehalssporer.

Toppkategorier