Horze Guide

Fem tips til å holde hesten kjølig på varme sommerstevner


Av og til kan det virke som om de beste stevnehelgene alltid faller på de varmeste dagene om sommeren. Er du bekymret for at hesten din blir for varm på disse stevnene? Her får du noen gode råd for hvordan du kan hjelpe hesten din til å holde seg kald og komfortabel.

 1. Velg salunderlag med omhu

  Når du skal velge hva slags salunderlag du skal bruke på stevnet, bør du finne ett som har maksimal pusteevne og transporterer fuktighet. Underlag laget av saueskinn er svært bra ettersom de naturlig har disse egenskapene, og gjør at hesten føler seg mer komfortabel.

 2. Hold området rundt gjorden rent

  Når hesten konkurrerer samler det seg gjerne mye svette undergjorden. Mellom klasser bør du derfor skylle dette området for å kjøle hesten ned og hindre gnag fra gjorden. Et alternativ er å bruke en saueskinnsbeskyttelse på gjorden eller en gjord med saueskinn. Begge disse vil hjelpe hesten med å transportere bort svette fra pelsen og gi rom for luftsirkulasjon.

 3. Løsne på gjorden

  Det minste man kan gjøre for hesten mellom klasser på et stevne er å løsne gjorden. Dersom du har tid bør du også sale av, for å gi den muligheten til å kjøle seg ned. Tilby hesten vann og la den stå i skyggen til du må sale på igjen.

 4. Spyl hesten

  Dersom du har god tid mellom to klasser, kan det være lurt å spyle hesten eller bruke en svamp. Husk å ta med deg en bøtte, svamp og svetteskrape. Spyl hesten eller dynk den med en svamp med kjølig vann, før du skraper bort alt overflødig vann fra pelsen. Dette gjentar du til hesten har kjølt seg ned. Ved å skrape bort vann hjelper du hesten til å tørke raskere. For raskere nedkjøling kan du spyle hesten litt ekstra på de store blodårene i bakbeina.

 5. Bruk fluedekken

  Du kan også hjelpe hesten din til å holde seg kald mellom klasser ved å bruke et lett fluedekken. Dette vil nemlig redusere energien hesten bruker på å holde fluene borte fra pelsen, og heller bruke den energien på å holde seg kald. Noe fluedekken har også fordelen med at de gir UV-beskyttelse, dermed tar du samtidig vare på hestens pels.

Stevner om sommeren kan bli en svært varm opplevelse. Følg nøye med hesten din gjennom dagen. Dersom du mistenker at den begynner å bli overopphetet bør du sale av, kjøle den ned med vann, la den stå i skyggen og tilby drikke.