Horze Guide

Valg av riktig dekken til hesten


Enten du akkurat har helklippet hesten din eller bare ønsker å gi den et ekstra lag med beskyttelse i det tøffe vinterværet er det viktig å velge riktig dekken.

Når du har helklippet hesten din må du huske at du har fjernet hestens eneste beskyttelse mot kulde, vind og regn. Hesten trenger vinterpels eller en erstatning som beskytter fra elementene. Du må være forberedt på og alltid ha dekken på hesten som en base dersom du helklipper den. En god tommelfingerregel er å bruke 13ºC grader som temperaturmåler. Dag eller natt, hvis temperaturen er under 13ºC grader bør hesten bruke dekken. Dersom temperaturen regelmessig faller under frysepunktet, bør hesten også bruke hette og muligens et ekstra dekken. Hvis det regner bør en klippet hest stå innendørs eller i et skjermet område.

Valg av dekken er viktig. Velg et dekken som varmer nok, er behagelig for hesten og ikke gnisser eller i verste fall glir av. Det sikreste dekkenet er et med bakre beinsnorer. Snorene vil hindre dekkenet fra å gli når hesten legger seg ned eller ruller.

Hvis hesten står ute hele sommeren bør du velge et dekken som tåler forskjellige værforhold og ellers aktiviteter som løping, kapping, rulling og lek med andre hester. Dekkenet bør også være vanntett. Forlat aldri en klippet hest eller en hest for den saks skyld, ute i regnet iført et dekken som ikke er vanntett. La heller ikke hesten gå ute i en innhegning eller på beite iført en hette. Hetter er anbefalt å bruke i stallen av sikkerhetsmessige årsaker.

Hvis hesten står i stallen har du flere alternativer vedrørende valg av dekken. Du bør velge et som holder hesten varm i forhold til temperaturen i stallen. I kaldere klima kan det være lurt å bruke ett dekken på dagen og skifte til et bedre egnet om natten, eller legge på et ekstra når temperaturen synker.

Dekkenet er dimensjonert i henhold til hestens mål fra midt på brystet, videre langs siden til hestens bakdel. Halsen på dekkenet skal ligge godt over hestens manke. Hvis dekkenet glir bakover fra manken mot ryggen, så er dekkenet for stort for hesten. Det bør også kunne lukkes tett og sikkert ved brystet.

Det er viktig at hesten er ren under dekkenet. Før du tar på dekkenet må hesten stelles grundig først. Hvis hesten er støvete og skitten før dekkenet tas på vil det klø og være ubehagelig for hesten. Det er også viktig at dekkenet er rent og i god stand.

Fordi hester som er helklippet ofte lider av tørr hud, er det viktig å bruke fuktighetsgivende pleieprodukter med høy kvalitet. Ikke bruk produkter som stripper huden for naturlige oljer. COWBOY MAGIC ® ROSEWATER SHAMPOO inneholder balsam og panthenol som gir næring og fuktighet til hud og hår. COWBOY MAGIC ® DEMINERALIZER ™ CONDITIONER balsam kan brukes rett fra flasken, eller fortynnet i forholdet 20 deler vann og en del balsam. Når dette masseres inn i håret (også kort, klippet hår), løsner håret og oppløser hvilken som helst mineral og kjemisk oppbygging. Den inneholder også proteiner og panthenol som trenger inn i selve håret og huden. Ved å tilføre nok fuktighet til hestens hud og pels, vil det også bidra til å redusere statisk elektrisitet om vinteren.

En fordel med å helklippe hesten er at den vil tørke raskere etter vask. Bruk varmt vann hvis mulig, og bruk aldri iskaldt vann. Etter bading bør du skrape bort så mye vann som mulig og deretter håndkletørke hesten. Deretter kan du la hesten stå i solen hvis det er varmt nok. Eller du kan sette på et fleecedekken som trekker til seg fuktighet og holder hesten varm mens den tørker.

Ta av og på dekkenet riktig og sikkert.

Å ta av og på et dekken kan gjøres feil og riktig. Alle som har opplevd konsekvensene av å gjøre det feil vet det.

Når du legger på dekkenet, skal du alltid begynne forfra.

Sørg for at dekkenet er riktig brettet med gjordene oppå. Legg dekkenet forsiktig på hestens rygg. Når dekkenet ligger riktig, fester du spennene foran ved hestens bringe. (brystet)

Deretter legger du ned og fester kryssgjordene under magen. Du skal kunne ha en hånd mellom hestens buk og kryssgjorden.

Gjordene må heller ikke være for slakke, slik at dekkenet sklir til siden og hesten tråkker det av seg.

Dersom du bruker løsgjord, må den være elastisk og så stram at den ikke glir bakover mot lysken. Til slutt fester du stroppene bakerst.

Husk også å feste remmen som går under halen. Begynn alltid bakerst når du tar av dekkenet.

Løsne først på stroppene som går rundt hestens bakben og under halen. Deretter tar du opp kryssgjordene som går under magen, og eventuell løsgjord eller strikkgjord.

Legg deretter gjordene over hestens rygg. Så løsner du spennene foran ved hestens bringe. Ta tak i den bakerste delen av dekkenet og brett det opp på den fremste delen.

il slutt tar du dekkenet forsiktig av. Det er spesielt viktig at du sjekker at alle gjorder og remmer er åpnet før du tar av dekkenet.

Hesten kan få panikk hvis dekkenet for eksempel blir hengende rundt bakbeina.

Kjøp hestedekken nå!